Deze website maakt gebruik van cookies om de functionaliteit en het gebruiksgemak te vergroten. Als u onze website gebruikt, gaan wij er vanuit dat u hiermee akkoord gaat. Sluit

Kerkmuseum Jannum

beleef de stilteKerkstraat 4
9107GH Jannum

Telefoon:

06-41425228

E-mail:

Website:

http://www.kerkmuseumjannum.nl

KvK:


Openingstijden:
Van april t/m september elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen vanaf tien personen zijn ook buiten deze tijden welkom voor een rondleiding.

Specialiteiten:
Kerkmuseum Jannum organiseert samen met Dorpsbelang Flieterpen en Stichting Alde Fryske Tsjerken in oneven jaren de Flieterper HapSnap Wandelroute.

Bedrijfsomschrijving:
In het weidse Friese terpenland, tussen Dokkum en Birdaard, vindt u een van de meest sfeervolle plekjes van Nederland: de verstilde middeleeuwse kerk van Jannum. De kerk herbergt een bescheiden maar bijzondere collectie zeer oude voorwerpen, waaronder de enige in Friesland nog bewaard gebleven Romaanse doopvont en een verzameling zandstenen sarcofagen.

Bedrijfsgeschiedenis:
De bouwgeschiedenis van Jannumís kerk gaat tenminste terug tot in de dertiende eeuw. Bij de bouw is waarschijnlijk gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van monniken uit het CisterciŽnzer klooster Klaarkamp. Dit klooster, gesticht rond 1165, was gelegen aan de Ee op hemelsbreed zoín twee kilometer afstand van Jannum.

De stijlvorm waarin de kerk in fasen werd gebouwd, noemen we romanogotiek. Kenmerken hiervan zijn onder andere het naast elkaar voorkomen van de romaanse rondboog en de gotische spitsboog, de toepassing van decoratief metselwerk in de buitengevels en de aanwezigheid van koepelgewelven. Van de laatste zijn nu alleen nog enkele aanzetten te zien.

Toen de Staten van Friesland in 1580 overgingen tot het protestantse geloof, werden de kerken geleidelijk naar de nieuwe eredienst ingericht. Alles wat aan het katholieke verleden herinnerde, moest eraan geloven. Opgravingen die tijdens de restauratie van 1943 tot 1947 in en rond de kerk werden gedaan, getuigen hier nog van. De altaarsteen met wijdingskruisjes die onder de vloer gevonden werd, was eeuwenlang bijna letterlijk met voeten getreden.

Wij danken het overleven van Jannum's kerk mede aan een bezoek van het Fries Genootschap van Geschied-, Oudheid- en Taalkunde. Het gezelschap dat zich glibberend een weg de terp op zocht, werd getroffen door de erbarmelijke toestand waarin 'dit fraaie voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst' vervallen was. Hun zorg leidde uiteindelijk tot de genoemde restauratie in en na de oorlog. Sinds deze restauratie, onder leiding van de beroemde architect Jo Vegter en archeoloog P. Glazema, is het kerkje als museum ingericht.

In 2005 is de kerk van Jannum voor het laatst gerestaureerd. Bij de restauratie van 2005 is onder meer het dak en het voegwerk hersteld en een koperen dakgoot geplaatst.

Foto's


Bedrijfsfoto Kerkmuseum Jannum

Social Media

Kerkmuseum Jannum heeft niet opgegeven actief te zijn op LinkedIn, Youtube, Facebook, Twitter, Google+ of Pinterest.

Recensies

Nog geen recensies voor dit bedrijf gevonden. Schrijf hier over uw eigen ervaring!


Welkom bij uw TheCompanyTree bedrijfsprofiel


U kunt inloggen met uw gegevens op de wijzig-pagina om uw profiel uit te breiden met extra informatie en afbeeldingen. Breng uw profiel direct onder de aandacht door deze te delen op verschillende social media.